Vinohradnícka oblasť Tokaj-Hegyalja

Nielen dnešný cestovatelia myslia na to

 Nielen dnešný cestovatelia myslia na to, aby navštívili obec Tokaj, ktorý bol aj menodarcom vinárskej oblasti, veď už v 18. storočí sem chodilo veľa návštevníkov, ktorí boli zvedaví na to ako sa pripravuje toto svetoznáme víno.

Ponuka ubytovania

O tokajských vínach ani nie je potrebné dlho hovoriť, veď kto by nepoznal rozjarené sladké viacputňové tokajské, jedinečné samorodné, voňavý furmint alebo žltý muškát?

Podľa odborníkov výnimočná chuť týchto vín je výsledkom šťastnej súhry nespočetných okolností.

Vinum regum, rex vinorum - "Víno kráľov, kráľ vín".  Už na nápojovom lístku Lajosa XIV. (kráľa slnka) sa vyskytovalo toto označenie. Toto motto odvtedy právom používajú v Tokaji.

Koľko putní

Trojputňové či šesťputňové? Tokajské vína sú troj-, štvor-, päť- a šesťputňové. To, koľkoputňové víno bude, závisí od toho, koľko putní cibéb sa zaleje jedným gonczkým sudom, čo je 136 l suchého vína alebo muštu. Putňa je drevená nádoba, do ktorej sa oberajú cibéby a zmestí sa ich sem 22 až 25 kilogramov. Keď chceme získať napríklad štvorputňové tokajské, zalejeme štyri putne cibéb 136 litrami vína. Toto je tá najklasickejšia metóda, dnes sa už, samozrejme, používajú aj modernejšie.